Vélemények és kérdések-válaszok

A megjelenése óta eltelt időszakban három hosszabb vélemény látott napvilágot a Viszályok idejéről:

  • az első a kronikak.hu-n, szerzője Gulandro
  • a második a Lidércfény magazin augusztusi számában, Jimmy Cartwright írása,
  • a harmadik pedig a zagor.hu-n, a Viszályok ideje fórumán, Skorponok tollából

Először is köszönöm mindhármuknak, amiért közzétették a véleményüket a könyvről! Annál is inkább, mert mindegyik kritika inkább a pozitív felé hajlik, a hibákkal és hiányosságokkal kapcsolatos észrevételek többsége pedig jogos és megszívlelendő számomra.

Mivel a fenti kritikákból és azokból az egyéb véleményekből, amelyek eljutottak hozzám, kiderült néhány problematikus elem, a következőkben ezeket fogom megválaszolni. Ezek nem a történettel kapcsolatos, hanem technikai jellegű kérdések, amelyek abból adódnak, hogy a Viszályok ideje szerkezete, felépítése meglehetősen szokatlan a hazai olvasók számára, illetve sajnos a szabályokban nem sikerült mindent egyértelműen megfogalmaznom. Jöjjenek tehát a kérdések és válaszok!


K:
Valousában elmehetünk Rheanával a kikötőbe? És ha már ott vagyunk, akkor beszélgethetünk a matrózokkal, netán felkereshetjük a Sapu által mondott raktárat is?

V: Igen és nem. A kérdés egy lényeges pontot érint, nevezetesen azt, hogy a fejezetekben felsorolt lehetőségek közül melyiket választhatja egy bizonyos karakter és melyiket nem. Főszabályként meg kell figyelni a szöveg tagolását: ha van egy bekezdés, ami úgy kezdődik, hogy "Ha XY-nel játszol...", akkor abban a bekezdésben az összes opció csak arra a karakterre vonatkozik. Amennyiben nem így kezdődik a bekezdés, akkor az ott felsorolt összes opció nyitott mindkét karakter számára. Lássunk egy példát, a korábbi cikkben már idézett valousai fejezetpontot! Pirossal jelöltem azokat az opciókat, amelyeket csak Rheana, kékkel pedig, amelyeket csak Talasin választhatja (a feketéket mindketten használhatják).

Ha Rheanával játszol, megkeresheted Dartok Ervist, lapozz a 133-ra. 

Ha Talasinnel játszol és Kalandlapodon szerepel a HARCOSOK kódszó, dönthetsz úgy, hogy megvárod őket a megbeszélt helyen (természetesen csak ha nem telt le a 39 nap); ekkor lapozz a 288-ra. Ha nincs ilyen kódszavad, de megszerezted a 400 aranyat vagy letelt a határidő, lapozz a 111-re.

Egyébként döntsd el, mit csinálsz a városban:

Ellátogatsz a kikötőbe? Lapozz a 27-re.
Megnézed az Akadémiát? Lapozz a 101-re.
Körülnézel a piactéren? Lapozz a 178-ra.
Keresel egy fogadót? Lapozz a 72-re.

Ha el akarod hagyni Valousát, akkor növeld a napok számát. Az éjszakai szállásra most nem lesz gondod: ha Rheanával játszol, megszállhatsz egy templomban, ha pedig Talasinnel, akkor egy ismerősödnél húzhatod meg magad. Mindkettő ingyenes és teljes pihenést nyújt, napi étkezéssel együtt. 

Ha Rheanával játszol és most hagyod el a várost először, lapozz a 289-re. 

Ha Talasinnel játszol és most hagyod el a várost először, lapozz a 240-re, de előtte írd fel az 50-es számot a Kalandlapodra.

Merre indulsz el másnap?

Északnak, Eingurd felé? Lapozz a 39-re.
Nyugatnak, Szelessík vára felé? Lapozz a 129-re.


K: A Lélek pontok ugyanúgy működnek, mint a többi tulajdonság?

V: Nem, a Lélek nem egy 5. tulajdonság (hiába van ugyanúgy nagybetűkkel szedve a neve) és főleg nem hasonlít a KJK-kból ismert Szerencse tulajdonságra. Egyrészt a kezdőértéke fixen 2, nem költhetsz rá a szétosztható 38 pontodból. Azonfelül nem is lehet rá próbát dobni. A Lélek pontokat el lehet költeni egy újradobásért, és 0 alá is csökkenhet a számuk. Tehát inkább egyfajta elkölthető erőforrásként tekints rá, amely olykor kisegíthet a bajból.


K: Ha Talasinnel egy városban zenéltünk a piactéren, ha utána elhagyjuk a piacteret és átmegyünk ugyanabban a városban pl. a kikötőbe, majd ezután visszatérünk a piactérre, ismét zenélhetünk?

V: Nem. A szabályokban (3. Utazással kapcsolatos szabályok) ez szerepel: "ha egy helyszínen bemész valahová (például Wurzenben a piactérre), akkor oda nem léphetsz be újra, csak ha elhagyod a helyszínt és később visszatérsz". Elismerem, a megfogalmazás nem túl pontos. Arról van szó, hogy ha egy helyszínen (a helyszínek azok, ahol a helyi lehetőségek fel vannak sorolva, ezek szerepelnek e korábbi cikk térképén) belül választunk egy opciót, amely után vissza kell lapoznunk a helyszín fejezetpontjára, akkor még egyszer nem választhatjuk ugyanazt az opciót, csak ha elhagyjuk a helyszínt és később visszatérünk. Tehát a kérdésben szereplő kikötőből már nem mehetünk ismét vissza a piactérre, amíg el nem hagyjuk a várost.


Remélem, a fentiek segítettek a könyv logikájának "megemésztésében". Ha később még felmerülnek hasonló kérdések, akkor azokat is meg fogom válaszolni. Szándékomban áll a Viszályok idejével foglalkozó további cikkeket, kritikákat is belinkelni a blogra.