Viszályok ideje

2022.okt.05.
Írta: Gabriel Wayland Szólj hozzá!

Vélemények és kérdések-válaszok 2.

Zajlik az élet a Viszályok ideje körül! Újabb három ajánló jelent meg a könyvről, zömében pozitív véleményekkel:

Ugyanekkor a zagor.hu-n a Viszályok ideje fórumán érdekes eszmecsere bontakozott ki ghorvath nevű olvasónkkal, aki nagyon alaposan átrágta a könyvet és éles szemmel kiszúrta az összes ellentmondást és hibát. Rá is kérdezett mindegyikre, így számtalan, eddig rejtőző hiányosságra derült fény. Ezúton is köszönöm neki, minden írónak javára válik egy ilyen alapos olvasó! A kérdéseket a fórumon megválaszoltam, ezek közül a kevésbé jelentőseket ide bemásolom. Viszont világossá vált az is, hogy néhány komolyabb hiba is becsúszott a könyvbe, ezeket egy külön ERRATÁ-ban javítottam, amelyet a Letöltések menüben nézhettek meg.

Lássuk tehát az újabb adag kérdés-választ!

Tovább

Vélemények és kérdések-válaszok

A megjelenése óta eltelt időszakban három hosszabb vélemény látott napvilágot a Viszályok idejéről:

  • az első a kronikak.hu-n, szerzője Gulandro
  • a második a Lidércfény magazin augusztusi számában, Jimmy Cartwright írása,
  • a harmadik pedig a zagor.hu-n, a Viszályok ideje fórumán, Skorponok tollából

Először is köszönöm mindhármuknak, amiért közzétették a véleményüket a könyvről! Annál is inkább, mert mindegyik kritika inkább a pozitív felé hajlik, a hibákkal és hiányosságokkal kapcsolatos észrevételek többsége pedig jogos és megszívlelendő számomra.

Tovább

MEGJELENT!

Örömmel jelenthetem, hogy múlt pénteken végzett a nyomda a könyv kinyomtatásával, és mára le is szállították az összeset. Tehát ma, 2022. július 11-én megjelent a Viszályok ideje! Mától megvásárolható Mr. Sci-fi & Fantasynál!

Köszönjük a támogatást és a vásárlást! Írjátok meg a véleményeteket a könyvről a Fórumba!

A Szlobodnik Gábor kiadásában megjelent többi magyar játékkönyv is megvásárolható Mr. Sci-fi & Fantasynél. Részleteket a www.vindgardia.hu oldalon olvashattok.

konyvek.jpg

Célegyenesben

Elkészült a könyv új, végleges borítója, amelyet ezúton be is mutatok nektek:

viszalyokideje-ujborito.jpg

Meglehetősen vaskos kötetről van szó: A5-ös méretben 340 oldal. A fejezetpontok száma 368, a karakterszám pedig 540 000. A borítót és a kalandlapokat a Vindgardia Hősei-könyvek grafikusa, Juhász Ernő készítette, a kilenc egész oldalas illusztrációt Szabó Csaba, a belső címlapképet Süveg István, míg a térképet Kovács József.

A kötet 3.690 forintba fog kerülni, viszont a mai naptól meghirdetünk egy előrendelési akciót: ennek keretében július 10-ig 3.190 forintért juthattok hozzá a könyvhöz. Ha élni kívántok a lehetőséggel, nincs más dolgotok, mint írni egy üzenetet az árusítónknak, Mr. Sci-fi és Fantasy-nak ( https://www.facebook.com/mrscififantasy2.0/ ; e-mail: mrscifiandfantasy@gmail.com ), hogy elő szeretnétek rendelni egy példányt a Viszályok idejéből. (Fizetnetek majd csak a kötet átvételekor kell.)

A nyomdai munkálatok elhúzódása miatt a könyv várhatóan július közepén jelenik meg, és egyedül Mr. Sci-fi és Fantasy-tól lesz beszerezhető. Amint pontosabb információnk lesz a megjelenés időpontjáról, azonnal jelezzük, és természetesen értesítjük az előrendelőket is.

Mindenkinek köszönjük az érdeklődést, a támogatást és természetesen a vásárlást!

Nyomdában a könyv!

Helyzetjelentés: múlt héten leadtam a kéziratot, így a könyv már a nyomdában van. A tördelés és a nyomdai átfutás kb. másfél hónapot vesz igénybe, addig a türelmeteket kérem. De reményeim szerint június végén mindannyian kézbe vehetjük a Viszályok idejét!

A könyv még bővült, így összesen 368 fejezetpontos lesz. Új színes borító is készül hozzá Juhász Ernőtől, ezt is hamarosan láthatjátok itt az oldalon.

Átszerkesztettem az oldal menüpontjait, a könyvrészletet most már a Letöltések menüből érhetitek el, a Kalandlapokkal és a Harc ellenfelekkel lappal együtt. (Ezek megtalálhatók a könyvben is, de hát valamirevaló kalandor nem firkálja össze a könyvét...)

Részlet a könyvből!

A Viszályok ideje a tervek szerint júniusban fog az olvasók kezébe kerülni. Addig is kedvcsinálóként közzéteszek egy rövid részletet, amelyben a szabályok és a háttértörténetek mellett 40 fejezetpont található. Ebben elkezdhetitek mindkét karakter kalandját, bejárhatjátok Eingurd déli részét, megismerkedhettek a fontosabb szabályok működésével és ízelítőt kaphattok a könyv hangulatából. Spoilereket ne várjatok, az igazán izgalmas részek csak a teljes könyvből derülnek majd ki!

A részletet a Letöltések menüpontból tudod letölteni.

Tovább

Egy szabad bejárású kaland

A mostani bejegyzésben néhány gondolatot szeretnék megosztani arról, hogy miben különböznek a szabad bejárású játékkönyvek a hagyományosaktól - először az író, azután az olvasó szemszögéből.

Játékkönyv írására sokféle módszer van, és nyilván minden szerző a magáéra esküszik. A hagyományos, lineáris játékkönyvek írásánál szerintem az a legcélszerűbb eljárás, ha elkezdjük írni a történetet és végigírjuk a kezdőponttól a végpontig egy útvonalon – ha tetszik, a legoptimálisabb útvonalon. Ezután szépen hozzáadogatjuk a mellékvágányokat és elágazásokat. Egy standard 400 fejezetpontos könyv végigjátszása 130-170 fejezetpontos szokott lenni, azaz a fejezetpontok 30-40%-át kell elolvasnunk, hogy teljesíthessük a küldetést. Nyilván magasabb aránynál lineárisabb, viszont fordulatosabb a kaland, alacsonyabb aránynál pedig rövidebb a történet, amit azonban a sokféle útvonal és alternatív lehetőség kompenzál.

Tovább

A Viszályok ideje születése

Hosszú idő telt el azóta, hogy először papírra vetettem e könyv első mondatát: „A királyság fővárosa, Eingurd a Dabbok-hegység lábánál terül el.” A Viszályok idejét 2012 augusztusában kezdtem el írni, a Szlobodnik Gábor által a zagor.hu-n meghirdetett 2. játékkönyvíró-pályázatra. A pályázat legfeljebb 200 fejezetpont terjedelmű lapozgatós könyvet kért a Kaland-Játék-Kockázat könyvek szabályaival és világán, s az ígéretek szerint a könyvek nyomtatásban is megjelentek volna. Az első változat 2013 tavaszán készült el.

Kezdettől fogva nem lineáris, hanem szabad bejárású kalandban gondolkodtam. Ennek oka egyszerűen az, hogy ezt hatékonyabbnak gondolom: míg egy lineáris kalandot az ember egyszer végigolvas és azzal „meg van oldva”, egy szabad bejárású könyvet érdemes többször elővenni, különböző útvonalakat kipróbálni vele. Ezt még megspékeltem azzal, hogy több karakter közül is választhatunk. Először három karaktert akartam, ám hamar rájöttem, hogy így nem fogok beleférni a 200 fejezetpontba, így maradt kettő. Nagyon fontosnak tartom, hogy a főhősöknek neve van, ráadásul az egyikük nő – én eddig egyetlen olyan játékkönyvet sem olvastam, ahol kifejezetten egy papnővel játszhatunk. A másik karakter szintén nem a szokásos agyatlan harcos típus, hanem egy dalnok. A könyv sok párbeszédet tartalmaz, így reményeim szerint mind a két karakter – Eingurd többi lakójával együtt – élővé válik az olvasó számára.

Tovább

Áttekintés

Eingurd királysága békésnek tűnik, ám a felszín alatt olyan ellentétek forrnak, amelyek könnyen végromlásba taszíthatják az országot. A király halott, a bárók közül többen pártütést fontolgatnak. Háború közeledik.

Rheana, a Béke istennőjének papnője elindul, hogy felkutassa az új király zökkenőmentes trónra lépését biztosító öt varázserejű  szobrot…

Talasint, a Kobzost nem érdekli a politika – ő csak a barátját akarja kiszabadítani egy bűnöző markaiból, ám ehhez egy kisebb vagyont kell összegyűjtenie…


Ha itt vagy, akkor valószínűleg hallottál már a játékkönyvekről (például a Kaland-Játék Kockázat sorozatról). Ezek azok a könyvek, ahol a sztori nem egybefüggő szöveg, hanem hosszabb-rövidebb, számozott fejezetpontokra van felosztva. A fejezetpontok végén általában választási lehetőséget kapsz, merre akarod folytatni, és akkor a megadott számú pontra kell lapoznod. A játékkönyveknek ugyanis te vagy a hőse, és te alakítod a történetet. E könyvekben általában egy névtelen harcossal játszol, aki a történet végén megmenti a világot a gonosztól.

Tovább
süti beállítások módosítása