Vélemények és kérdések-válaszok 2.

Zajlik az élet a Viszályok ideje körül! Újabb három ajánló jelent meg a könyvről, zömében pozitív véleményekkel:

Ugyanekkor a zagor.hu-n a Viszályok ideje fórumán érdekes eszmecsere bontakozott ki ghorvath nevű olvasónkkal, aki nagyon alaposan átrágta a könyvet és éles szemmel kiszúrta az összes ellentmondást és hibát. Rá is kérdezett mindegyikre, így számtalan, eddig rejtőző hiányosságra derült fény. Ezúton is köszönöm neki, minden írónak javára válik egy ilyen alapos olvasó! A kérdéseket a fórumon megválaszoltam, ezek közül a kevésbé jelentőseket ide bemásolom. Viszont világossá vált az is, hogy néhány komolyabb hiba is becsúszott a könyvbe, ezeket egy külön ERRATÁ-ban javítottam, amelyet a Letöltések menüben nézhettek meg.

Lássuk tehát az újabb adag kérdés-választ!

K: A 331-en a herbalistánál vásárolható, mérgezés elleni szer használható a 158-on a skorpiók sebzésének csökkentésére?

V: Persze, nyugodtan. Nem cél a játékos szívatása.


K:
Rheanával a 39. nap bekarikázása után kell azonnal a 238-ra lapozni? Vagy a 39. nap bekarikázása után még addig lehet játszani, amíg újra növelni nem kell a napokat?

V: A szabály úgy fogalmaz, hogy "ha letelik a 39. nap", akkor kell a 238-ra lapoznod. Előtte pedig az szerepel a szabályban, hogy ha bekarikáztad a napot, akkor az elmúlt. Azaz ha bekarikáztad az utolsó napot is, akkor game over.


K:
Talasinnel mindenhol lehet zenélni, ahol árukat lehet venni. Bizonyos helyeken a kockadobás alapján találkozunk vándorkereskedővel, akitől lehet ezt-azt venni. Ilyenkor lehet zenélni?

V: Kreatív értelmezése a szabályoknak, de nem. A szabály egyértelmű: "piactérnek számít minden olyan városi helyszín…"


K:
Rheana tehát minden harcban a 3. körben mindenképpen elmenekül, hacsak nincs a menekülés tiltva? Ez akkor azt is jelenti, hogy ha 2 kör alatt nem győzöm le az ellenfelet, akkor utána már semmiképpen nem fogom? (Ez igen nagy hátrány lehet olykor, pl. a 211-en kifejezetten az.)

V: Igen, de a szabályok szerint kivételek a "szellemekkel, a gonosz lényekkel és az állatokkal vívott csaták". A Kardfákat és a Levélvadakat szerintem nyugodtan tekinthetjük gonosz lénynek - mindenesetre semmiképpen sem érző, értelmes lények, akiknek az élete érték.


K: Pontosan hogyan működik az, amikor pihenéssel kell töltenem egy teljes napot +2 Erőnlétért?

V: Tehát a nap elején mondjuk 2 Erőnléted van. A szabályok szerint ilyenkor muszáj pihenned +2 Erőnlétért - ez tehát a nap közbeni pihenését jár, a normál evésen és alváson túl. A nap végén ehetsz és alhatsz is +1 Erőnlétért, sőt ha gyógyfüved van, azt is használhatod, így összejöhet a nap végére a +4 Erőnlét. (Ugyanakkor ha a nap végén nem tudsz enni és aludni, akkor +2-1=+1 Erőnlétet kapsz csak - ha a nap elején 1 volt az Erőnléted, akkor most csak 2 lesz, azaz még egy napot kell pihenéssel töltened. Persze ez extrém eset...) A kötelező pihenéssel kapcsolatban további pontosítást találsz az Erratában.


K: Harc közben meg lehet-e inni a gyógyitalt? Vagy bármelyik másik italt?

V: Én bevallom így játszottam. Volt egy teszt, ahol az egész kalandot buktam volna az utolsó csatában, de 2 Erőnlétnél észrevettem, hogy van egy Gyógyitalom, úgyhogy gyorsan felhörpintettem. Erre is vonatkozik, hogy nem cél a játékos szívatása.


K: A 215-ről a 271-re lapozásnál jár-e a napi étkezés?

V: Józan ész alapján szerintem Frodi megkínálhat étellel, ha már elvittük neki a táblákat, szóval jár.


K: Az egyik játékban Perbalart választottam a 305-nél, aki mesélt nekem Ilu-Zargezről. Na most, Valousában a könyvtárban van lehetőségem előbb a démonos könyvet elolvasnom, (+1 Lélek pontért), mielőtt beszélek Ilu-Zargezzel?

V: A könyveket bármikor - az első látogatás alkalmával is! - elolvashatod 5 aranyért, tehát begyűjtheted a +1 pontot. Így nyilván Ilu-Zargez megállapítása sem lesz annyira meglepő.


K: Amikor Ilu-Zargezzel együtt megyünk Wurzenbe (160), ott a szöveg nem teljesen egyértelmű a szállás és étel kapcsán. Például nem világos, hogy ehetem-e a saját ételemet (ha van), vagy mindenképpen fizetnem kell azért is. Mi van, ha mondjuk 2 aranyam van, és az étel 1, a szállás 3? Akkor ételt veszek, a szállást meg megveszi Ilu-Zargez? Vagy csak kipótolja? Később, Bartjen után a 63-nál már nincs is külön megemlítve, hogy kell-e fizetni, mi van, ha nincs elég aranyam.

V: A saját ételedet eszed és kötelező kifizetned a szállást, amíg van pénzed. Ha nincs ételed vagy nincs pénzed szállásra, akkor fog meghívni.


K: Nekem úgy tűnt, hogy ha megvan a Tyssirel kódszó, akkor Eingurdban a 75-től akárhányszor el lehet menni a 294-re +1 Lélek pontért. Ez gondolom, hogy hiba.

V: Az. Nincs külön kiemelve a szövegben, de nyilván csak egyszer lehet elmenni.